00385 99 287 5790

Zubni implantati

impianti

Implantologija, kao grana dentalne medicine, postala je dio svakidašnje prakse u zubnim ordinacijama. Ona pruža rješenje za sve oblike bezubosti, od pomanjkanja jednoga zuba do nedostatka svih zubi.

Općenito o implantatima

Implantat se izrađuje od titana, koji je biokompatibilan materijal, točnije rečeno, biološki je neutralan te ga tkivo kao takvoga prihvaća. Ugrađuje se u donju ili gornju čeljust pacijenta kao zamjena za korijen izgubljenoga zuba. Prva je faza ugradnje implantata razdoblje oseointegracije (razdoblje od ugradnje implantata u kost do trenutka kada je moguća protetska rehabilitacija), kada usadak srasta s kosti. Razdoblje obično traje 4 – 6 mjeseci, ovisno o kompleksnosti i tipu zahvata te stanju pacijentove kosti. Ako kost u koju se implantat ugrađuje nije zadovoljavajuća, poboljšava se raznim materijalima dostupnim na tržištu. Poliklinika ADRIATIC DENT provodi metodu obnavljanja kosti jedinstvenu u svijetu −s pomoću matičnih stanica iz masnoga tkiva. Matične stanice izdvoje se od masnih stanica posebnom aparaturom, a zatim se pravi stanični koktel od masnih stanica, matičnih stanica i enzima, koji se ubrizgava u oštećenu kost. Nakon 6 − 8 mjeseci stvori se nova, mlada kost pogodna za postavljanje implantata. Detaljnije o ovoj temi možete pogledati na poveznici matične stanice. Poliklinika ADRIATIC DENT koristi se visokokvalitetnim i provjerenim implantatima vodećih svjetskih proizvođača Straumann (Švicarska) i Sky (Njemačka).

Što trebate znati prije nego što se odlučite za ugradnju implantata?

Prije svega morate znati da se ugradnjom implantata bave doktori dentalne medicine koji su specijalizirali ili oralnu kirurgiju ili maksilofacijalnu kirurgiju. Dakle, trebate otići kod liječnika osposobljenog za takav zahvat. Morate biti spremni na suradnju pacijent − doktor jer bez kvalitetnoga međusobnog odnosa i uzajamnoga povjerenja nitko neće biti zadovoljan. Također, pokušajte biti realni u svojim zahtjevima.

Kada se koriste implantati?

Implantatima se rješava nedostatak jednoga zuba ili više zubi, kao i potpuna bezubost. Kada se implantat ugradi na mjesto jednoga zuba, susjedni zdravi zubi se ne oštećuju. Može se izraditi i privremeni nadomjestak koji ima samo estetsku ulogu. Nakon oseointegracije na implantat se stavlja nadogradnja te uzima otisak za trajnu krunicu. Postavljanjem trajne krunice zub poprima potpuno prirodan izgled i nema razlike između njega i ostalih zubi. Ako nedostaje nekoliko zubi, implantati služe kao nosači mosta i tada se ugrađuje 2 − 4 implantata. Kod potpune bezubosti rješenje je most na implantatima ili proteza pričvršćena za implantate. Most na implantatima je fiksan i izgleda prirodnije od proteze. U tome slučaju, ako je moguće, potrebno je ugraditi 6 − 8 implantata, koji se statički trebaju dobro rasporediti. Takav se protetski rad ne skida. Ako se ugrađuju 2 − 4 implantata na bezubu čeljust (kada nema dovoljno kosti za ugradnju više implantata), pacijent dobiva protezu koja je postavljena na implantatima. Takva je proteza stabilna i čvrsta, no i dalje je mobilna i može se vaditi.

Što treba uraditi kirurg kada ugrađuje implantate?

Kirurg prije svega treba dobro ispitati potpuno zdravstveno stanje pacijenta. Ako se sumnja na neku zaraznu bolest, treba se obvezno tražiti da pacijent izvadi nalaze na HIV ili hepatitis. Budući da poliklinika ADRIATIC DENT ima vlastiti laboratorij, sve ostale nalaze možete dobiti upravo kod nas. Ako su svi nalazi uredni, pristupa se protetskom planiranju koje je važno koliko i sama ugradnja implantata. Uspješnost ugradnje implantata ovisi o nizu čimbenika: kvaliteti kosti, obliku zubnoga luka, među čeljusnome odnosu, higijeni zubi i usne šupljine te pravilnom rasporedu sila za žvakanje. Analiza RTG snimke pritom ima važnu ulogu. Danas se rabi i kompjuterski navođena implantologija koja s pomoću 3D tehnike može točno odrediti položaj implantata, uzimajući u obzir gustoću kosti, njezinu prokrvljenost i sam oblik zubnoga luka. Tada se prave šablone koje kirurgu pomažu kod zahvata i ugradnje implantata. Sam zahvat zaista nije opasan, radi se u lokalnoj anesteziji i za svaki implantat potrebno je 10-ak minuta. Ako se radi više implantata u jednome zahvatu (6 − 8), ili ako pacijent inzistira na tome, cijeli se postupak može obaviti pod laganom sedacijom. To je vrsta anestezije koja pacijenta ostavlja budnim, tako da može surađivati s kirurgom, a istodobno ne osjeća nikakav bol niti neugodu. Iako je riječ o jednoj od najsloženijih stomatoloških terapija, uspješnost zahvata je vrlo visoka, više od 97%.

Kolika je trajnost implantata?

Trajnost implantata najčešće je doživotna. Problem se može pojaviti kod promjena u organizmu samoga pacijenta, npr. kod pojave dijabetesa, povišenoga krvnog tlaka, nekih upala i sl.

Postoje li kontraindikacije?

Kontraindikacije se rijetko pojavljuju, a najčešće su kod težega stupnja osteoporoze.

Što nakon ugradnje?

Prvo i najvažnije, ono na što će Vas upozoriti svaki kirurg, jest besprijekorna oralna higijena te redovita kontrola, posebice u razdoblju oseointegracije. Ako higijena izostane, dolazi do stvaranja plaka, koji se s vremenom pretvara u kamenac, što pak dovodi do povlačenja zubnoga mesa i kosti. Na taj način implantati gube svoju koštanu potporu, rasklimavaju se, a u krajnjemu slučaju dolazi i do ispadanja samoga implantata. Ako je pacijent pušač, uspjeh samoga zahvata i daljnjega održavanja implantata smanjuje se.

impiantologija-before-after

Koliko me košta?
Zatražite besplatnu ponudu još danas!

Pošaljite nam rengenski snimak svojih zuba (ortopan)

oliko me košta?
Zatražite besplatnu ponudu još danas!

Pošaljite nam rengenski snimak svojih zuba (ortopan)