00385 99 287 5790

Protetika

protesi

Protetika je grana stomatologije koja se bavi izradom krunica, mostova, ljuskica te potpunih i djelomičnih proteza s pomoću kojih se izgubljeni zubi nadoknađuju.

Dijelimo je na fiksnu i mobilnu protetiku:

Fiksnu protetiku čine elementi koji se trajno ugrađuju u usta i koje pacijent ne može sam uklanjati.

Mobilnu protetiku čine ortodontske naprave koje pacijent može sam stavljati i uklanjati iz usta bez stručne pomoći ortodonta.

U fiksnu protetiku ubrajaju se:

Krunice

Rade se na jako oštećenim i estetski neprihvatljivim zubima. Zub koji se obrađuje potrebno je prethodno izbrusiti, vodeći računa o nizu čimbenika. Tehnologijom koju ima poliklinika ADRIATIC DENT, tzv. CAD-CAM tehnologijom, stalnu krunicu možete dobiti u kratkom roku. Nema uzimanja otisaka, zub se obrađuje kompjuterski i savršeno prianja uz izbrušeni bataljak. Krunice se izrađuju od cirkona, litij-disilikata, keramike, titana, krom-kobalta. Bilo koji materijal da odaberete, dobit ćete savršenu krunicu, transparentnu i gracilnu, koja će biti vjerna replika prirodnom zubu.

Mostovi

Upotrebljavaju se za nadoknađivanje jednoga zuba ili više zubi koji nedostaju. Da biste dobili most, prije svega morate imati nosače za njega. Ti nosači mogu biti Vaši zdravi zubi koji se izbruse ili kao nosači mogu poslužiti implantati. Važno je da ti nosači (prirodni zubi ili implantati) budu čvrsti i stabilni kako bi mogli podnijeti opterećenja. Između dvaju nosača izrađuju se umjetni zubi koji popunjavaju prazninu. Vrlo je važno da se most pravilno čisti, četkanjem i koncem, a posebno je potrebno naglasiti da čišćenje oko implantata bude omogućeno. CAD-CAM tehnologija omogućila je brzu izradu mostova. Sve mostove, pa i one od 12 članova, tzv. cirkularce, možete dobiti u jednome danu, pod pretpostavkom da nemate nikakvih liječenja, vađenja ili kirurških zahvata. Zubi su prirodni, transparentni, tanki i gracilni te incizalno prosijavaju.

Ljuskice

Upotrebljavaju se kod pacijenata koji imaju razmak (dijastemu) među zubima, žute ili sive zube, ispucalu caklinu i karijes. Njima se prekriva samo prednja strana zubi, tako da nije potrebno veliko brušenje kao kod klasičnih krunica. Najčešće se postavljuju na prednjim zubima, a kako se izrađuju od keramike slične staklu, pacijentu pružaju prirodan i blještav osmijeh. CAD-CAM tehnologijom njihova izrada izrazito je brza. Za četiri prednja zuba dovoljno je tek nekoliko sati.

U mobilnu protetiku ubrajaju se:

Potpuna ili totalna proteza

Upotrebljava se kod onih pacijenata koji imaju potpuno bezubu čeljust. Ako je pacijentu potrebno izvaditi neke zube, nakon vađenja izrađuje se privremena proteza kojom se pacijent koristi sve dok mu tkivo ne zacijeli i čeljust se u potpunosti formira. Privremena proteza samo je estetski nadomjestak, a tek sa stalnom protezom pacijent može imati normalne funkcije, jesti, govoriti, smijati se. Potpune proteze nisu najkvalitetnije rješenje. Uvijek se nastoji, naravno ako za to ima preduvjeta, ugraditi implantate na kojima će proteza stajati čvrsto i stabilno. Za tu varijantu potrebno je u gornju čeljust ugraditi 4 implantata, a u donju čeljust najmanje 2 implantata, kako bi proteza održala stabilnost. Nakon što su implantati integrirani u koštano tkivo, spajaju se prečkama na koje se stavlja proteza. Važno je istaknuti da se ovakva proteza mora skidati kako bi se održavala visoka higijena. U protivnom, može doći do upale koja rezultira ispadanjem implantata. Poliklinika ADRIATIC DENT ima rješenje za sve one pacijente koji ne žele protezu niti bilo kakav mobilni rad, a nemaju dovoljno koštane mase u koju bi mogli ugraditi implantate. To je AUGMENTACIJA (POVEĆANJE) ZUBNE KOSTI S POMOĆU MATIČNIH STANICA. Potpun postupak detaljno je objašnjen na poveznici matične stanice.

Djelomična ili parcijalna proteza

Upotrebljava se u onim slučajevima kada pacijentu nedostaje više zubi, a nema mogućnost nosača za eventualni most, ili nema dovoljno kosti za ugradnju implantata, ili kada se pacijent odluči za jeftiniji mobilni nadomjestak. Ova se proteza izrađuje od akrilatne mase, no preporučuje se metalni kostur na koji se stavlja umjetno tkivo i zubi. Kvačicama se pričvršćuje za zdrave zube.

Djelomična proteza sa zglobnim vezama

Djelomična proteza može biti pričvršćena za zube metalnim zglobnim vezama. Ovakva je proteza mnogo bolja i preciznija od obične parcijalne proteze, manje opterećuje prirodne zube i estetski je prihvatljivija.

Djelomična teleskopska proteza

kod izrade ovoga tipa proteze rabe se dvostruke krunice. Unutarnja se cementira za zub, a vanjska se ugrađuje u protezu. Retencija se ostvaruje trenjem dviju krunica. Unutarnja krunica, ona koja je na zubu, najčešće se izrađuje od zlata

protesa-dentale-before-after

Koliko me košta?
Zatražite besplatnu ponudu još danas!

Pošaljite nam rengenski snimak svojih zuba (ortopan)

oliko me košta?
Zatražite besplatnu ponudu još danas!

Pošaljite nam rengenski snimak svojih zuba (ortopan)