00385 99 287 5790

Oralna kirurgija

Chirurgia-orale

Oralna kirurgija posebna je grana stomatologije koja se bavi kirurškim zahvatima u usnoj šupljini. Budući da postoji velika povezanost s ostalim granama kao što su implantologija, parodontologija, ortodoncija, protetika i konzervativa, oralna se kirurgija mora promatrati kao sastavni dio znanosti o stomatologiji. Zahvaljujući kvalitetnim anesteticima, intraoperacijska bol svedena je na minimum.

Poliklinika ADRIATIC DENT kod teških zahvata ili na zahtjev pacijenta primjenjuje sedaciju. Sedacija je stanje smirenosti i smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav pacijenta, oslobađajući ga osjećaja nelagode i straha. Pritom je pacijent cijelo vrijeme budan, ne osjeća nikakav bol i dobro se osjeća. Sedacija se provodi pod nadzorom specijalista anesteziologa.

Najčešći zahvati u oralnoj kirurgiji

Apikotomija

Kirurški zahvat pri kojemu se uklanja patološki sadržaj iz kosti, cista ili granulom, i to u području vrha zuba, zajedno s dijelom vršnoga dijela korijena. Obavlja se nakon konzervativnoga liječenja korijenskih kanala, kada samo liječenje nije dalo rezultate i kada je cista ili granulom i dalje prisutna. To je posljednji način kako bi se spasio zub.

Alveotomija

Kirurški zahvat kojim se vade impaktirani umnjaci. Ti umnjaci mogu biti bezbolni i normalno niknuti u zubni luk. Međutim, kada je smjer nicanja nepovoljan ili nema dovoljno mjesta za nicanje, jer ga u tome sprječavaju drugi zubi, koštano ili meko tkivo, mogu izazvati simptome poput bola i oticanja. U tome slučaju nužna je alveotomija.

Cistektomija

Uzroci nastanka cista različiti su, no preduvjet je nastanak epitelnoga (upalnoga) tkiva iz kojega se kasnije razvija cista. Ako se cista ne ukloni, nastavlja rasti i tako razara kost. Dolazi do bolova i oticanja. Cistektomija je zahvat kojim se uklanja cista. U šupljinu koja nastaje nakon uklanjanja ciste može se aplicirati umjetna kost, što dovodi do bržega i punijega cijeljenja kosti.

Podizanje sinusa (sinus lift)

To je postupak augmentacije maksilarnoga sinusa koji rješava problem nedostatka kosti za ugradnju implantata. Ovim zahvatom podiže se dno sinusne šupljine. Poliklinika ADRIATIC DENT ima posebnu metodu podizanja sinusa s pomoću balona. U šupljinu koja nastaje može se ugraditi i umjetna kost. Sve to omogućuje da se na tome mjestu uspješno postavi implantat. Trauma za pacijenta kod ovakvoga zahvata je minimalna.

Frenulektomija

Uklanjanje povećanoga frenuluma incizijom, ekscizijom ili transpozicijom tkiva u području frenuluma. Frenulum se pojavljuje kada postoji razmak između dvaju prednjih sjekutića. Kada se frenulum ukloni, slijedi ortodontska terapija zatvaranja razmaka, tj. dijasteme.

Nivelacija grebena

Ovim zahvatom rješavaju se nepravilnosti grebena u donjoj i gornjoj čeljusti. Na taj način postiže se uspješno protetsko zbrinjavanje i pravilan raspored implantata.

Gingivoplastika

Ovim zahvatom uspješno se rješava problem asimetrije gingive oko zubnih vratova.

Drugi zahvati

Osim navedenih zahvata, koji su najčešći, oralna se kirurgija bavi i nizom drugih problema koji se pojavljuju i koji moraju biti riješeni što iz estetskih što iz funkcionalnih razloga. To su: alveotomija zaostaloga korijena, hemisekcije kutnjaka, kirurška liječenja manjih rana, vestibuloplastika/tuberoplastika, razne incizije i sl.

Koliko me košta?
Zatražite besplatnu ponudu još danas!

Pošaljite nam rengenski snimak svojih zuba (ortopan)

oliko me košta?
Zatražite besplatnu ponudu još danas!

Pošaljite nam rengenski snimak svojih zuba (ortopan)